Wednesday, July 02, 2008

ATCs

Just for kicks, and lack of better material, and the fact that there is absolutely NOTHING available online about ATCs in Hungarian, the following is an essay I wrote for my Hungarian class. Of course, this isn't the original version I wrote, but rather the corrected version. I know that it still reads a bit strange - while going over it, my patient tanár often proclaimed "helyes, csak.... csak nem magyaros." Which, coupled with her puzzled expression, could be translated as "grammatically correct, but no Hungarian would ever write this, and it's so bizarrely formed I don't even know how to fix it." Anyway:

ATC

Az egyik hobbim ATC-ket csinálni. Az "ATC" az "Artist Trading Card" rövidítése, amit úgy szoktak fordítani, hogy "mûvészkártya" vagy "mûvésznévjegy." Az ATC egy kis darab mû, amit bármilyen mûvész csinál a sájat stilusában, abból a célból hogy elcserélje mással. Csak két szabály van: a méret (2.5 x 3.5 inches, 64 x 89 mm), ugyanaz mint egy baseball kártya vagy egy játék-kártya. A másik szabály az, hogy a kártyákat nem adhatod el, csak elcserélheted. Ezeket kivéve, mindent szabad: bármilyen anyagból és bármilyen technikával csinálhatod.

A mai ATC-k, ha jól tudom, kb. 20 éve kezdõdtek Svájcban, egy svájci festõvel. De igazán sokkal hosszabb a története, mert éppen a középkorban csináltak mûvészek olyan kis kártyákat, például miniatûr portrékat. Mostanában, a legtöbb ATC-készítõk nem profi mûvészek, hanem bárki, akinek egy kis inspirációja és tehetsége van (persze, van olyan is, akinek nincs semmi tehetsége...).

Régebben ATC-ket csak személyesen cseréltek. De most létezik sok online csoport, meg weboldalak, stb, ahol találhatok csere listákat. Ezek a listák mindig ugyanazt tartalmazzák: a csere témája (mindenki csinál kártyát ezzel a témával; bármi lehet - kávé, Afrika, fekete és kék, állatok, "open" nyitott téma, stb.), a csere-rendezõ ("hostess") neve, címe, meg email-címe, hány kártyát kell csinálnom (általálban 3 és 9 között), és az idõpont, amikor a kártyáimat a rendezõnek el kell küldenem.

Ha érdekes cserét látok, emailezem a rendezõnek, hogy szeretnék a cseréhez csatlakozni. Utána megcsinálom az ATC-eimet és elküldöm a rendezõnek. A rendezõ megkapja mindenki kártyáit, osszekeveri, és visszaküld mindenkinek ugyanannyi új másfajta ATC-t, amiket mások csináltak.

Nekem ATC-ket csinálni a kedvenc hobbim, mert szeretem a kézimunkát, például a hîmzést meg az "art quilting"-t*, de nekem általálban nincs elég türelmem nagy projekthez. Egy kicsit packratos** vagyok, és annak örülök, hogy sokféle ATC-t gyûjthetek.

* ez lesz a követkézo esszém ;)
** (pack rat) gyûjtõ, gyûjtõgetõ

4 comments:

Brieggy said...

Emily,
I love the ATC! Email me your BP schedule, because I need to work out when I can get to Menesi Ut. I look forward to seeing you, catching up ATC-ing.

Unknown said...

Impressive Hungarian there, well done!

Zsuzsanna said...

Very ugly.

e. said...
This comment has been removed by the author.